Mahdollisuudet

Luonnonvalo

Luonnollinen päivänvalo saa kotisi hehkumaan - materiaalit hengittävät ja värit korostuvat eritavalla kun niihin osuu luonnollinen valo. Huone elää kun se muuttuu vuorokaudenajan ja valonmäärän mukaan.

Huoneen jatko maisemassa

Isot ikkunat yhdistävät kodin sisäpuolen ja ulkona odottavan maailman. Ikkunat voivat luoda monta ratkaisevaa elementtiä, jotka vaikuttavat myös kodin sisustaan; saako ikkunan kesäisin auki? Voiko ikkunalaudalla säilyttää kirjoja ja kasveja? Voiko sillä istua? Parhaassa tapauksessa myös upea maisema kruunaa kodin ilmeen.

Haasteet

Näkyvyys sisään

Suurien ikkunoiden nurja puoli on akvaarioefekti: ohikulkijoilla ja naapureilla on kotiisi eturivin paikat. Etenkin suurkaupungeissa, joissa asutaan tiivisti odottaa ikkunan toisella puolella useammin naapuritalo kuin pramea ja autio merinäköala.

Ratkaisu

Ulkopuolisen näkyvyyttä sisään voi helposti heikentää heikentämättä sisään tulvivaa valo. Yksi vaihtoehto ovat ohuet, läpinäkyvät pellavaverhot - ne sumentavat näkyvyyden ulkoa mutaa päästävät valoa sisään. Myös katosta roikkuvat kasvit ja amppelit rikkovat näkyvyyttä sisään. Tehokkain kaikista lienee kuitenkin sumutettu lasi, joka peittää näkyvyyden mutta ei tapa valoa.

Verhot

Verhojen valitseminen suuriin ikkunoihin voi monesta syystä olla hankalaa. Suuret ikkunat kaipaavat suuret verhot, ja massiiviset verhot puolestaan saattavat luoda huoneeseen raskaan tunnelman.

Ratkaisu:

Jos huonetta koristaa suuret, kauniit ikkunat, voi verhot aivan hyvin jättää kokonaan pois. Pehmeyttä, lämpöä ja väriä saa helposti lisättyä muilla tekstiileillä.

Vinkit

Verhota seinät

Jos kuitenkin haluat verhot voit ripustaa ne ikkunoiden väliin - etenkin tyhjät huoneenkulmat kahden ikkunan välissä ovat oiva tila pitkille, kauniille verhoille. Näin ne eivät peitä päivänvaloa mutta pehmentävät huoneen tunnelmaa ja akustiikkaa.

Uskalla suosia tummaa ja raskasta

Asuntoa, johon tulvii paljon luonnonvaloa, voi rohkeasti sisustaa kalusteilla ja tummilla sävyillä. Kun runsas päivänvalo kirkastaa huonetta eivät tummat materiaalit ja vahvat värit tunnu tunkkaisilta, vaan luovat mielenkiintoisia kontrasteja.