Loft-talon rakentaminen

Loft-talo voidaan rakentaa joko uudistuotantona, jolloin rakennus ja asuintilat saavat inspiraationsa tehdasmaisesta loft-tyylistä. Tai vaihtoehtoisesti jo olemassa oleva vanha tehdasrakennus, varastotila tai muu teollisuuden käytössä ollut rakennus voidaan korjausrakentamisen avulla muuntaa asuinrakennukseksi. Loft-talon rakentaminen on hyvä aloittaa hyvällä suunnitteluvaiheella, jossa voidaan kartoittaa asuinhuoneiston tarpeet. On kyseessä sitten loft-henkinen kerrostalohuoneisto tai loft-omakotitalo, on rakennusliikkeen tarjoama loft-talopaketti paras vaihtoehto ainakin silloin, kun kyseessä on uudisrakentaminen.

Hard loft vs. soft loft

Loft-rakennukset voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyliin, jolloin yleisesti käytetään käsitteitä hard loft ja soft loft. Hard loft kuvaa perinteistä loft-rakennusta, jolloin entinen tehdas- tai teollisuusrakennus on muutettu asuinkäyttöön. Soft loft puolestaan tarkoittaa uudisrakennettua loft-tyylistä tilaa. Suomessa puhutaan usein uusloft-asunnoista, kun kyseessä on uudisrakentaminen.

Teollisuustilan tai tehtaan korjausrakentaminen

Aidot hard loft-rakennukset ovat siis entisiä teollisuustiloja, tehtaita, toimistotiloja tai varastoja, jotka on muutettu asuinkäyttöön. Rakennuksen alkuperäisen käyttötarkoituksen vuoksi niissä on usein paljaat betonipinnat ja palkkimainen rakenne. Kovat loft-rakennukset tarjoavat ainutlaatuisen vintage-henkisen kodin. Niiden korkeat katot, suuret ikkunat, alkuperäiset tiiliseinät ja puupylväät sekä tehdasmaiset liukuovet ja avarat tilat ovat uniikkeja yksityiskohtia, jotka pitävät yllä rakennuksen historiaa.

Vanhan tilan muuntaminen loft-henkiseksi asunnoksi ja sen korjausrakentaminen on suosittua nykypäivänä. Korjausrakentamisessa kunnioitetaan yleensä vanhoja olemassa olevia elementtejä, jolloin jopa sähköjohdot ja LVI-rakenteet jätetään näkyville, ainakin osittain. Vanhat teollisuustilat sijaitsevat usein kaupungeissa tai niiden lähiympäristössä, mahdollisesti rautateiden varrella tai entisten satama-alueiden lähettyvillä.

Uusloft-rakentaminen

Loft-asuntojen suosion kasvu viime vuosikymmeninä on tuonut markkinoille myös paljon soft loft, eli uusloft-asuntoja. Uusloft-rakentaminen mahdollistaa nykyaikaisten rakennustekniikoiden toteuttamisen ja loft-asunnon astetta modernimman ilmeen. Uusloft-talot jäljittelevät perinteisten loft-rakennusten ilmettä ja tuovat niiden viehättävät piirteet osaksi talon rakennetta.

Uusloft-talo on siis varustettu nykyaikaisilla ja energiatehokkailla ratkaisuilla. Uudistuotantona syntynyt loft-talo on ominaisuuksiensa puolesta moderni asuinrakennus, jonka loft-henkisyys näkyy sen keskimääräistä korkeammassa kattokorkeudessa ja ikkunoiden koossa. Moderniin loft-asuntoon tuodaan tehdasmaista tunnelmaa rustiikkisten tiiliseinien, paljaiden betonipintojen ja metallirakenteiden avulla. Sähköjohdot ja LVI-tekniset ratkaisut voidaan puolestaan piilottaa rakennusvaiheessa rakenteiden sisään, jolloin tilan ilme on huoliteltu.

Raakapintainen loft-talo

Yhtenä loft-rakentamisen trendinä on ollut niin kutsuttu raakarakentaminen, jolloin uusloft-asunnon ostaja voi valita raakapintaisen asunnon. Tällaisessa raakatila-konseptissa rakennusyritys vastaa talon rakentamisesta, märkätilojen viimeistelystä ja muusta talotekniikasta, kun taas asunnon omistaja ottaa vastuulleen asunnon pintamateriaalit, kiinteät kalusteet ja mahdolliset muut huonejaot. Rakennusyritys EKE Loft on erikoistunut loft-henkisten kerrostalojen ja pientalojen rakentamiseen pääkaupunkiseudulla. Muun muassa Helsingin Harkko on raakavalmiina toteutettu kerrostalo, jonka huoneistot asukkaat pääsivät suunnittelemaan omien mieltymystensä mukaiseksi unelmakodiksi. Vastaavasti Vantaan Kivistön Piiristö on toteutettu raakatila-konseptin mukaisesti.